Extra vitamine d of multivitamine? Waar doe je goed aan

Wanneer je nadenkt over vitamines aanvullen, dan is het natuurlijk het allerbelangrijkste vast te stellen waar eventueel tekorten liggen. Wanneer er sprake is van tekorten en een van die tekorten is vitamine D is het zeker aan te raden om supplementen te gaan slikken. Wanneer je geen klachten ervaart en er dus ook niet direct vanuit gaat dat je met tekorten te maken hebt, dan kan het sowieso geen kwaad om multivitamine te gaan slikken.

Multivitamine op een preventieve manier

Wanneer je twijfelt tussen het slikken van een multivitamine of juist extra supplementen vitamine D is het belangrijk jezelf af te vragen of er mogelijk sprake kan zijn van een tekort in bepaalde waardes. Natuurlijk weet je dat nooit helemaal zeker. Wanneer je met iets meer zekerheid wil kunnen zeggen dat er sprake is van een tekort, kun je het beste je waardes checken. Je waardes checken kun je doen door het laten doen van een bloedonderzoek.

Multivitamine of vitamine D

Wanneer je geen klachten ervaart of wanneer je jouw waardes hebt laten checken en die blijken prima te zijn, dan is het slikken van een multivitamine prima en kun je daar prima mee volstaan. Wanneer er wel sprake is van een tekort in bepaalde waardes dan is het belangrijk om hierop in te spelen en daarmee te voorkomen dat de waardes nog verder zakken, waardoor aanvullen steeds moeilijker wordt.

Een veel voorkomend tekort

Vitamine D is een waarde waarvan regelmatig een tekort wordt geconstateerd. Een tekort een vitamine D kan serieuze klachten veroorzaken. Wanneer deze waarde dan weer aangevuld wordt nemen de klachten snel af of verdwijnen die. Een vitamine D tekortkomt vaker voor in de winter als dat het in de zomer voorkomt. Het kan ook voorkomen om andere redenen. Wat de reden van een tekort is, kan soms lastig te achterhalen zijn.

Hoe zit het met andere tekorten

Je zult je misschien afvragen of vitamine D het enige tekort is waar je last van kunt hebben. Er zijn uiteraard nog veel meer tekorten die kunnen ontstaan. Ieder vitaminetekort kan eigen klachten geven. Het ene vitaminetekort geeft heftigere klachten als het andere vitaminetekort. Niet iedereen is even gevoelig voor vitaminetekorten. Voeding kan hier ook zeker een rol in spelen. Gezonde, gevarieerde voeding kan zeker een van de oplossingen zijn, of in ieder geval het begin naar een goede oplossing.