Welke factor past bij jou

Met het oog op de zomer willen we niets liever dan lekker kunnen genieten van de zon en werken aan een mooi kleurtje op de huid door te zonnen. Het blijft altijd een uitdaging welke factor zonnebrandcrème nou het meest geschikt is. In dit blog wordt besproken hoe je weet welke factor past bij jou.

Sun Protection Factor

In relatie tot de factor zonnebrandcrème lees je vaak de afkorting SPF. Deze afkorting staat voor Sun Protection Factor. Goed om te weten is dat de hoogte van de SPF iets zegt over de duur waarvan de zonnebrandcrème werkzaam is. Zo zal een zonnebrandcrème met factor 50 langer werken als zonbescherming dan een crème met factor 30.

Kijk naar jouw huidtype

Allereerst is de factor zonnebrand die jij nodig hebt afhankelijk van jouw huidtype. Het huidtype dat je hebt is afhankelijk van jouw huidskleur. Er zijn zes verschillende huidtypen variërend van mensen met een hele lichte huid tot mensen met een hele donkere huid. Hoe lichter jouw huidskleur is, hoe gevoeliger je zult zijn om te verbranden in de zon.

Bepaal de zonkracht

De factor zonnebrandcrème die jij nodig hebt is naast het huidtype afhankelijk van de zonkracht op het moment dat jij gaat zonnen. Hoe sterker de Uv-straling van de zon is, hoe eerder je zult verbranden. Veel weerapps op je telefoon kunnen je vertellen wat de UV-index is op dit moment op de plek waar jij je bevindt. Door hier een blik op te werpen, ben je hiervan bewust en kun je een hogere factor gebruiken bij meer zon.

Verschillende soorten crèmes

Niet alleen is er een verschil in SPF tussen verschillende zonnebrandcrèmes, maar ook zijn er verschillende producten die je kan gebruiken om jezelf tegen de zon te beschermen. Sommige crèmes zijn alleen geschikt voor de huid, terwijl andere crèmes over het hele lichaam gebruikt kunnen worden. Dit maakt dat je ook kan kiezen voor een combinatie van producten. Als je je gezicht bijvoorbeeld extra goed wil beschermen kun je kiezen voor een hogere SPF dan voor de rest van je lichaam.

Door te bepalen wat jouw huidtype en de UV-index is kun je bepalen welke factor geschikt is voor jou. Over het algemeen geldt het advies om je een half uur voor je gaat zonnen in te smeren en ten minste elke twee uur opnieuw. Bij een hoge UV-index is het verstandig ten minste factor 30 te gebruiken om jezelf goed te beschermen.

Tip: Biodermal